Home » Wat als ‘FOERT’ een partij was?

Wat als ‘FOERT’ een partij was?

  • by
Want to do a random act of kindness? Share this post.

Wat een prachtige 14de oktober was dat weer: een hele dag Martine en Ivan. Maar de zesjaarlijkse hoogmis van de dorpspolitiek zit erop. De debatten over fietssuggestiestroken, geluidsoverlast bij café Sport en de week van de fairtrade schieten weer op gang. Het is weer elke maand aanschuiven om de gemeenteraad bij te wonen. Of niet? Waar blijven de burgemeesters in Gent, Oostende en Antwerpen? Kan de dorpspolitiek de Vlaming nog begeesteren? En wat als ‘FOERT’ een partij was?

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 wenste 11.5% van de stemgerechtigden niet vertegenwoordigd te worden in de gemeenteraad van zijn of haar gemeente. Meer dan 150.000 mensen stemden blanco of ongeldig en nog eens 400.000 verzaakten aan hun opkomstplicht. In 2018 voltrok zich een merkwaardig scenario: het aantal thuisblijvers daalde, terwijl het aantal mensen die ongeldig of blanco stemden net steeg. Het is alsof stemmers (1) niet meer weten hoe ze geldig moeten stemmen (2) of de moeite nemen om hun onmin te uiten in het stemhokje — al dan niet door een drol tekenen op hun stemformulier. Het nettoresultaat is dat in Vlaanderen de foertratio daalde naar 11%. Dat staat haaks op de laatste zin van mijn vorig blogbericht over dit onderwerp.

Dat betekent niet dat er op dat vlak overal gejuichd kon worden. Dat beetje herstel in politiek vertrouwen heeft zich niet overal voltrokken. In sommige gemeenten is de foertratio nog sterk toegenomen. Haacht spant op dat vlak de absolute kroon. Daar steeg het aantal mensen dat niet, blanco of ongeldig stemde met 8%-punt naar meer dan 20%. Het is echter niet duidelijk of het ongelukje met de USB-stick daar voor iets tussen zit.

Bijna 1 op 5 niet vertegenwoordigd

Naar Gent dan, waar Mathias De Clercq misschien toch wel zijn hand overspeelde door zijn burgemeesterschap de inzet van de verkiezingen te maken. Terwijl hij en Filip volgende week op een geheime locatie kumbaya gaan zingen en kibbelen over wie de eerste drie jaar burgemeester mag zijn, is het interessant om stil te staan bij zij die niet vertegenwoordigd zullen zijn in de gemeenteraad.

Het is namelijk zo dat de foertratio daalde van 13.4% naar 12.8%, en dat net als in Vlaanderen het aantal blancostemmers steeg terwijl het aantal thuisblijvers daalde. Daarenboven waren er ook enkele nieuwe partijen die de kiesdrempel niet haalden. Zo zullen de 498 kiezers van de Multiculturele Recht Partij (MRP) — die naar de verkiezingen trok met de slogan “Het circulatieplan is gewoon bullshit”, zich uitsprak tegen de vrijlating van Dutroux en in augustus haar programma ging presenteren in Emirdağ — niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad.

Murat Köylü, eerste plaats én lijsttrekker van de MRP

Als we alle stemmen optellen die niet vertegenwoordigd zullen zijn in de nieuwe gemeenteraad dan komen we aan 32063. Als we ons Gent inbeelden als een speelkoer van 100 kinderen, dan mochten er 18 niet meespelen.

Nog interessanter: als ‘FOERT’ een partij was, hoeveel zetels zou ze dan hebben? Nu de Gentse gemeenteraad uit 53 zetels bestaat en we de methode-imperiali toepassen; dan komen we tot de volgende resultaten.

Dat ziet u goed: FOERT wordt plotsklaps de derde grootste Gentse partij met een paar honderd stemmen minder dan het aantal voorkeurstemmen van De Clercq. Stel je voor dat er meer mensen op niemand stemden, dan op De Clercq. Wie moest er dan burgemeester worden?

Want to do a random act of kindness? Share this post.