Home » Gentenaars zitten samen in de auto

Gentenaars zitten samen in de auto

  • by
Dampoort mobiliteitsplan
Want to do a random act of kindness? Share this post.

“Gent fietsstad? Vorig jaar 1.300 auto’s erbij” kopte Het Nieuwsblad. “De Gentenaars blijven volop auto’s kopen.” Inderdaad, op 1 augustus 2016 bezitten de Gentenaars samen 106.760 personenwagens1 en dat is een record. Maar zijn de Gentenaars echt zo dol op hun wagen?

ingeschreven personenwagens
link naar interactieve grafiek

Als alle Gentenaars achter elkaar gaan staan met hun wagen komen ze (in vogelvlucht) net niet tot in Zwitserland. Dat lijkt indrukwekkend. Het aantal personenwagens dat in Gent ingeschreven stond steeg tussen het jaar 2000 en 2016 van 94.277 naar 106.760. Oftewel: een stijging van 13.24%. Voor een stad die sinds jaar en dag op spitsuren stilstaat kan dat best tellen. Een stijging vinden we trouwens in heel het Vlaams Gewest. En volgens deze grafiek is Lochristi goed op weg het nieuwe Francorchamps te worden. Het lange rechte stuk ligt er ook al.

evolutie ingeschreven personen wagens
link naar interactieve grafiek

Maar laten we de cijfers van Het Nieuwsblad even nuanceren. Zoals de schepen van mobiliteit, Filip Watteeuw, aanhaalt in het uitgebreide artikel is in Gent het aantal inwoners per auto veel hoger dan op andere plekken in Vlaanderen. Het is wat kort door de bocht maar dat wil zeggen dat ze in Gent meer in de auto zitten. Lekker gezellig rebels doen. En dat aantal stijgt al jaren.

inwoners per personenwagen
link naar interactieve grafiek

Faalt het auto-ontradende beleid van het Gentse stadsbestuur? “Dat kun je niet zeggen op basis van deze cijfers”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “Dit onderstreept net waarom een nieuw parkeerplan nodig was. Zet 1.300 auto’s achter elkaar en je hebt een rij van 6 kilometer lang.”

Schepen Watteeuw had geen ongelijk als hij stelde dat de gepresenteerde cijfers van Het Nieuwsblad nietszeggend zijn. We kunnen zijn verweer misschien zelfs nog beter omgekeerd uitdrukken. Het aantal wagens per 1000 inwoners2 is, tegen de Vlaamse trend in, al jaren dalende. En die daling versnelt sinds 2014 alleen maar. Het verschil met het Vlaams Gewest of andere steden en gemeentes in de buurt is onmiskenbaar.

evolutie ingeschreven personenwagens per 1000 inwoners
link naar interactieve grafiek

Maar het valt niet te ontkennen dat deze daling zich enkel doorzet binnen de bestuurlijke grenzen van de stad. Als we de rand3 rond Gent meetellen zien we eerder een stijging in het aantal auto’s per inwoner. Hierin trekken gemeentes zoals Merelbeke en Lochristi het gemiddelde enorm omhoog. Dat is niet onlogisch. Lochristi & Merelbeke zijn een schoolboekvoorbeeld van lintbebouwing. Zonder de auto boodschappen doen of op het werk geraken is er geen pretje en wie toch volhardt moet bereid zijn heel wat kilometers te trappen.

Conclusie: Gentenaars dol op hun auto? Niet echt. Hoewel het aantal wagens stijgt door een toename van de bevolking daalt het aantal wagens per 1000 inwoners al jaren. In een stad die zo snel groeit is dat misschien wel een positieve evolutie. Doen Gentenaars hun auto van de hand vanwege de aanwezige alternatieven (De Lijn, NMBS, Cambio, Deliveroo) of omdat het – ondanks het mobiliteitsplan – elke dag frustrerender wordt om zich in Gent met de auto te verplaatsen4? Laten we dat in het midden houden.

R code hier.
Commentaar? Dat kan hier.


  1. Hier worden bedrijfswagens niet in meegerekend. Die worden ingeschreven in de gemeente waar de hoofdzetel van de werkgever gevestigd is. Voor de cijfers in dit bericht veronderstellen we dat het bedrijfswagenbezit & de inschrijvingen ervan in Vlaanderen evenredig gespreid zijn. 
  2. In de cijfers van de Vlaamse overheid wordt het aantal wagens van jaar n gedeeld door het aantal inwoners van het jaar n+1. In dit bericht wordt het aantal wagens gedeeld door de populatie van hetzelfde jaar, om een zo recent mogelijk beeld te kunnen schetsen. 
  3. RESOC Gent & Gentse rand: Gent + Destelbergen, Evergem, Lochristi, Melle, Merelbeke, Moerbeke-Waas, Oosterzele, Wachtebeke en Zelzate 
  4. Bekijk ook de resultaten van de bevraging die VOKA organiseerde. 
Want to do a random act of kindness? Share this post.